Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER) Kıbrıs Temasları

04 Mayıs 2012 Cuma 00:00 tarihinde eklendi | 1724 defa okundu
Engelliler AUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf AÇIKEL Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde temaslarda bulundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel ve beraberindeki heyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir dizi ziyarette bulundu.

İlk olarak Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan’ı makamında ziyaret eden Açıkel, üniversitedeki engellilerle ilgili çalışmalar konusunda görüş alış verişinde bulundu. Fakültesi öğrencisi ortopedik engelli Ömer Bulduk, sınıflarında bile rampaların olduğunu belirterek mutlu ve huzurlu engelsiz bir eğitim gördüklerini ifade etti.

Daha sonra Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana ile görüşen Açıkel, Lefkoşa’nın kısmen ortopedik engellilere uygun yapılandığını ancak görme engellilerle ilgili bir alt yapının olmadığını belirterek eğitim, istihdam ve sağlık konusundaki eksikliklerin bildirildiğini ve en yakın zamanda problemlerin çözüleceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ziyaret eden heyet, Engelliler Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol ile görüşerek KKTC’nin, engellilerle ilgili sorunlarını dinleyerek çözüm bulma konusunda fikir alış-verişinde bulundu. Özel eğitim ve sosyal hizmet uzmanlarının da yer aldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Şerife Ünverdi’yi makamında ziyaret eden heyet, Üniversitemiz öncülüğünde başlatılan “Engelsiz Turizm Merkezi”, “Engelsiz Hayat Merkezi” ve “Engelsiz Kent Merkezi” projelerinin KKTC’de de uygulanabilirliliği konusunda bilgi verdi.

Son olarak Sağlık Bakanlığında konu ile ilgili yapılan çalışmaları inceleyen Yusuf Açıkel ve beraberindekiler, KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif ile görüştü. Görüşmelerde Bakan Kaşif, KKTC’de temel sağlık, ilaçlama, çevre temizliği, hastane hizmetleri konularında bilgiler vererek ve sağlık alanında engellilerle ilgili yapılan çalışmalar değerlendirildi.