Rektörümüzün "Engelliler Haftası Mesajı"

10 Mayıs 2012 Perşembe 12:00 tarihinde eklendi | 987 defa okundu
SDÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun "Engelliler Haftası Mesajı"

10-16 Mayıs tarihleri, engelli haklarının, kazanımlarının korunmasına, yaşam standartlarının geliştirilmesine dikkat çekebilme adına “Engelliler Haftası” olarak tertip edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun % 12’si engellidir, Engelliler, yakınları ile birlikte sayıları 2 milyara yaklaşan dev bir azınlık durumundadır. Engellilik ve Engelliler hususu ülkemizde de yalnızca engelli bireyleri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren önemli bir konudur. Evrensel hukuk yönüyle de, devletlerin ödevi toplumların sorumluluğu ve gelişmişlik ölçütüdür.

Bu noktadan hareketle çağdaş dünyanın ulaştığı seviye esas alınarak engellilerin eğitim, sağlık, istihdam gibi sorunlarını temel insan hakları kriterlerine göre çözmeye çalışmalıyız. Engellilerin insan hak ve onuruna yakışır bir şekilde, toplumsal hayata katılımlarını, çalışan, üreten ve kıvanç duyan saygın birer vatandaş olarak yaşamalarını sağlamalıyız. Fiziksel veya zihinsel olsun, tüm engellilik durumları konusunda farkındalık oluşturabilmek; her bireyin üretken olabildiği, karar mekanizmalarına ulaşabildiği ve toplumla iç içe onurla yaşamını sürdürebildiği bir dünyanın inşası için el ele vermek, demokrasiye değer veren toplum olmanın gereğidir.

Süleyman Demirel Üniversitesi olarak engelliler konusunda oluşan duyarlılık ve alınan yapısal tedbirler sayesinde sorunların çözümünde daha ileri noktalara gelineceği inancındayız.

Bu duygu ve düşüncelerle, “Engelliler Haftası”nın verimli geçmesini temenni eder; tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir ömür dilerim.

Prof. Dr. Hasan İBİCİOĞLU

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü