ENMER'DEN "DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" MESAJI

03 Aralık 2012 Pazartesi 12:05 tarihinde eklendi | 1803 defa okundu

ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (ENMER)’ DEN “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” MESAJI

Ülkemizde 3 Aralık günü, 1993 yılından beri, “Dünya Engelliler Günü” olarak kutlanmaktadır.  Engelli insanların sorunları sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Özellikle onların bakımı, sağlığı, eğitimi, istihdamı ve gelecek kaygısı, yoksulluğu, ulaşılabilirliği ve erişilebilirliği konularında çözüm bulunması gerekmektedir. Dolayısıyla çözüm, engelli insanlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin artırılarak verilmesi ile mümkündür.

Bu bağlamda; öncelikle Üniversitesimizin değerli Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’nun talimatları ile başlayan “Engelsiz Kampüs Projesi”, Doğu ve Batı yerleşkelerindeki açık ve kapalı alanlarında hayata geçirilmekte, bu kapsamda fiziki ve çevresel düzenlemelerin yanı sıra akademik–idari ve bürokratik engellerin de ortadan kalktığı bir üniversite oluşturulmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla engelli öğrencilerimizin başarılarına katkıda bulunmak ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına “Özürlü Öğrenciler Eğitim–Öğretim ve Sınav Uygulamaları Yönergesi” yanında,“Engelsiz SDÜ Tanıtım Kitapçığı” basılı olarak tüm engelli öğrencilerimiz ve yakınlarına dağıtılmaktadır.

Merkezimiz (ENMER) tarafından yürütülen “Bez Bebek Geri Geliyor” projesi, Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından kabul edilerek hibe almaya hak kazanmış, bu kapsamda ekolojik oyuncak atölyeleri Isparta Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi ile Isparta Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde kurularak, engelli–engelsiz tüm öğrencilerin moral ve motivasyonlarının arttırılmasını ve gençler arasında hoşgörü ve dayanışma ortamının sağlanmasını teşvik edip, kansorejen maddeli ve yurtdışından ithal edilen bebekler yerine yerli ve sağlığa uygun bebeklerin çocuklarımızla tanıştırılmasına ve toplum bilincinin artırılmasına katkıda bulunmuştur.

Yine Merkezimiz, “engellilik” ile ilgili ulusal ve uluslar arası araştırma, yayın ve haberlerin kamuoyuyla paylaşılması, toplumun bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması ve bu konuda farkındalık sağlayarak destek vermek amacıyla “SDÜ’DE BİR GÜL” isimli sosyal içerikli bir dergi yayımlamakta, bu kapsamda eğitim bilimleri, güzel sanatlar, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanında “engellilik” ile ilgili makale, haber, söyleşi, röportaj, inceleme ve yayını bulunan tüm akademik, idari personel ve öğrencilerin katkılarını beklemektedir.

Yine Sayın Rektörümüzün kabulü ile ilk defa bir Anadolu Üniversitesinin, “7. Engelsiz Üniversite Çalıştayı”na Mart ayında yapacağı ev sahipliği ile ülkemizdeki tüm üniversitelerin özürlü birimlerinden gelecek temsilcilerini ağırlayarak SDÜ’nün sosyal sorumluluk bilinci yüksek bir yönetim anlayışına sahip olduğunu göstermiştir.

Bu vesile ile; zihnimizde ve yüreğimizde olması muhtemel engelleri kaldırarak “Engelsiz Bir Hayat” özlemiyle günümüzün başta engelli ve aileleri olmak üzere, güller diyarı Isparta’mızın hassas insanlarına ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve bütün günlerimizin engelsiz geçmesini diliyoruz.

Yrd. Doç. Dr. Yusuf AÇIKEL

Merkez Müdürü ve Engelsiz SDÜ

Birim Koordinatörü

SDÜ, Engelliler Haftası konferansında Prof.Dr.Ali SEYYAR'ın konuşmasını izlemek için Tıklayınız!

SDÜ, Engelliler Haftası konferansında Yrd.Doç.Dr Yusuf AÇIKEL'in konuşmasını izlemek için Tıklayınız!