ENMER " 9. ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÇALIŞTAYI " NA MUĞLA/BODRUM'DA KATILDI

05 Mayıs 2015 Salı 21:00 tarihinde eklendi | 939 defa okundu

ENMER  " 9. ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÇALIŞTAYI " NA  MUĞLA/BODRUM'DA KATILDI

30 Nisan-2 Mayıs 2015 tarihinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, "9. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı", Muğla’nın Bodrum ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (ENMER) Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel ve Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Adem Efe temsil etmiştir. Merkez Müdürü Açıkel, çalıştayın hem Bilim Kurulu üyeliğini hem de “Üniversiteye Merhaba” grubunda müzakerelerini yaparak katkıda bulunmuştur.

Çalıştay Programı; 30 Nisan 2015 tarihinde sabahleyin protokol konuşmaları ile başlamış,“Engelsiz Üniversiteler Çalıştaylarının Kazanımları”paneli ile sürmüş, öğleden sonra ise,“Üniversitedeki Engelli Öğrencilere Yönelik Örnek Uygulamalar ve Bölge Toplantıları Sonuçları’’ ile “Sözel Bildiri Sunumları”şeklinde devam etmiştir.

01 Mayıs 2015 tarihinde ise, sabahleyin grup çalışmaları yapılmıştır. Bu bağlamda; 1.Grup “Engelli Öğrencilerin Üniversite ve Okudukları Bölümleri Tercih Nedenleri”: Şehir seçiminin nedeni, üniversite seçiminde etkili faktörler, bölüm seçiminde tercih nedenleri, tercihler meslek öncelikli mi? Diploma öncelikli mi? 2. Grup “Üniversiteye Merhaba”: Engelsiz kayıt ve yönlendirme, engellilere yönelik oryantasyon, akran desteği. 3. Grup “Eğitim-Öğretim”: Eğitim-öğretim ve sınav uygulamalarında karşılaşılan güçlükler, ders araç ve gereçleri-yardımcı destek materyallerinin durum analizi, eğitim amaçlı güncel yazılım ve teknolojiler, eksiklikler ve yapılması gerekenler.4. Grup “Erişilebilirlik”: Üniversitelerde erişilebilirlik, iletişim teknolojileri, enformasyon ve bilişim, görme engelliler ve bilişim, işitme engelliler ve bilişim, web erişilebilirliği, güncel yazılım ve teknolojiler. 5. Grup “Ulaşılabilirlik”: Üniversitelerde ulaşım teknolojileri, sosyal yaşam ve destek (burs, barınma, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, finansal kaynak sağlanması). 6. Grup “Teşkilatlanma ve Farkındalık Oluşturma”: Engelli öğrenci birimlerinin teşkilatlanması ve tüm üniversitelerde denklik, teşkilat yapısı ve birim yönergesi, varsa yeni yasal düzenlemeler. 7. Grup “Şehir, Üniversite ve Sosyal Yaşam”: Engelsiz üniversite, engelsiz şehir, engelsiz belediye konularını gerçekleştirmek için çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.

Öğleden sonra da Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla “Mental Bozukluğu Olan Öğrencilerin Üniversite Eğitiminde Karşılaştıkları Bariyerler” konusunda panel düzenlenmiş, akabinde grup çalışmaları sunulmuş, kapanış oturumunda ise çalıştayın değerlendirilmesi yapılarak başarılı bir sonuç alındığı vurgulanmıştır.

Bu çalıştayın başta engelli öğrenci ve aileleri olmak üzere tüm insanlık âlemine hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan diler, selâm ve saygılarımı sunarım.

Yrd. Doç. Dr. Yusuf AÇIKEL

ENMER Müdürü