ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ'NDEN "ENGELLİLER HAFTASI" MESAJI

10 Mayıs 2014 Cumartesi 11:07 tarihinde eklendi | 977 defa okundu

Engelliler Haftası, 1982 yılından beri ülkemiz ve Birleşmiş Milletler’e üye olan ülkeler tarafından, her yılın 10-16 Mayıs tarihleri arasında engelli gruplarından hem geneli, hem de özelinde her bir günü “Görme,  İşitme ve Konuşma, Ortopedik,  Zeka ve Ruhsal,  Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü” olmak üzere kutlanmaktadır.

Önceki yıllardaki mesajlarda da ifade ettiğimiz gibi bu hafta, insanlığın ortak sorunu olan engelli insanların sorunlarının gündeme getirilmesinin en önemli vesilelerinden birisidir. Bu bağlamda engelli insanları dışlamadan, hor görmeden, istismar etmeden, istismar etmesine de fırsat vermeden, empati kurarak ve onlarla işbirliği yaparak sorunlarını çözüme kavuşturmamız insanlığımızın gereğidir. Ailesi ile birlikte neredeyse nüfusun yarısını ilgilendiren bu konunun sadece belirli gün ve haftalarda değil, anayasamızın âmir hükmü gereği pozitif ayrımcılık yaparak sürekli gündemde tutulması; özellikle onların bakımı, sağlığı, eğitimi, istihdamı ve gelecek kaygısı, yoksulluğu, ulaşılabilirliği ve erişilebilirliği vb. problemlerine çözüm bulunması gerekmektedir. Bu kapsamda çözüm, engelli insanlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin artırılması sayesinde mümkündür. Aslında ülkemizde engelli bireylere yönelik yasal düzenlemeler, dünyadaki iyi örneklere benzer özellikler taşımaktadır. Ancak hizmet sunacak kurum, meslek elemanı ve kaynakların verimli kullanılmaması nedeniyle, yasal düzenlemelerde öngörülenlerin bir kısmı hayata geçirilememektedir.

Bu çerçevede, engellilerin sorunlarını çözebilmek için devletimizin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile hayırsever milletimizin de etkin rol almaları oldukça önem arz etmektedir. Böylece engellilerin insan hak ve onuruna yakışır bir şekilde, çalışan, üreten, dürüst ve saygın birer vatandaş olarak toplumsal hayata katılımları sağlanmalı ve bu düşünceyi yerine getirebilmek için de toplumun dikkatini çekerek farkındalık oluşturulabilmelidir.

Bu vesile ile; yüreğimizde ve zihnimizde olması muhtemel engelleri kaldırarak “Engelsiz Bir Hayat İçin Engelsiz Üniversite…” sloganıyla yola çıktığımız ve “Engelsiz Bir Kampüs” haline getirmeye çalıştığımız Üniversitemizin engelli öğrenciler için tercih edilebilen, okunabilen ve yaşanabilen bir üniversite olması dileklerimizle “Engelsiz bir hayat” özlemiyle haftamızın ve "Anneler Günü"nün başta engelli ve aileleri olmak üzere güller diyarı Isparta’mızın hassas insanlarına, ülkemize ve dünya ülkelerine hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve engellilere verilen hizmetin Hakk’a yapılan hizmet olduğu anlayışıyla destek olunması gerektiğini belirtiyor, herkese ömür boyu mutluluklar ve esenlikler diliyorum.

Yrd. Doç. Dr. Yusuf AÇIKEL

Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi