Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Engelsiz SDÜ Birimi’nden Engelliler Haftası Mesajı

13 Mayıs 2013 Pazartesi 12:17 tarihinde eklendi | 1197 defa okundu

1982 yılından beri ülkemiz ve Birleşmiş Milletler’e üye olan ülkeler tarafından, her yılın 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası, insanlığın ortak sorunu olan engelli insanların sorunlarının gündeme getirilmesinin en önemli vesilelerinden birisidir. Bu bağlamda engelli insanları dışlamadan, hor görmeden, istismar etmeden, empati kurarak ve onlarla işbirliği yaparak sorunlarını çözüme kavuşturmamız insanlığımızın gereğidir. Ailesi ile birlikte neredeyse nüfusun yarısını ilgilendiren bu konunun sadece belirli gün ve haftalarda değil, anayasamızın âmir hükmü gereği pozitif ayrımcılık yaparak sürekli gündemde tutulması; özellikle onların bakımı, sağlığı, eğitimi, istihdamı ve gelecek kaygısı, yoksulluğu, ulaşılabilirliği ve erişilebilirliği vb. problemlerine çözüm bulunması gerekmektedir. Bu kapsamda çözüm, engelli insanlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin artırılması sayesinde mümkündür. Aslında ülkemizde engelli bireylere yönelik yasal düzenlemeler, dünyadaki iyi örneklere benzer özellikler taşımaktadır. Ancak hizmet sunacak kurum, meslek elemanı ve kaynakların verimli kullanılmaması nedeniyle, yasal düzenlemelerde öngörülenlerin pek çoğu hayata geçirilememektedir.

Bu çerçevede, engellilerin sorunlarını çözebilmek için devletimizin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile hayırsever milletimizin de etkin rol almaları oldukça önem arz etmektedir. Böylece engellilerin insan hak ve onuruna yakışır bir şekilde, çalışan, üreten, dürüst ve saygın birer vatandaş olarak toplumsal hayata katılımları sağlanmalı ve bu düşünceyi yerine getirebilmek için de toplumun dikkatini çekerek farkındalık oluşturulabilmelidir. Bu amaçla ev sahipliğini üstlendiğimiz “7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı”nı 04-05 Nisan 2013 tarihlerinde ülkemizdeki 85 üniversitenin engelli birimlerinden gelen toplam 194 katılımcıyı ağırlayarak gerçekleştirdik. Dolayısıyla Süleyman Demirel Üniversitesi’nin sosyal sorumluluk bilinci yüksek bir yönetim anlayışına sahip olduğunu göstermiş olduk. İnşallah en yakın zamanda “7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı” Sonuç Bildirgesini de bu sayfadan duyuracağız.

Bu vesile ile; yüreğimizde ve zihnimizde olması muhtemel engelleri kaldırarak “Engelsiz Bir Hayat İçin Engelsiz Üniversite…” sloganıyla yola çıktığımız ve “Engelsiz Bir Kampüs” haline getirmeye çalıştığımız Üniversitemizin engelli öğrenciler için tercih edilebilen, okunabilen ve yaşanabilen bir üniversite olması dileklerimizle haftamızın başta engelliler ve aileleri olmak üzere, güller diyarı Isparta’mızın hassas insanlarına ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve onlara verilen hizmetin Hakk’a yapılan hizmet olduğu anlayışıyla destek olunması gerektiğini belirtirken, bütün günlerimizin engelsiz geçmesini diliyoruz.

Yrd. Doç. Dr. Yusuf AÇIKEL

ENMER Müdürü ve Birim Koordinatörü