18 Kasım 2017 Cumartesi

Engelli Hakları Etkinlikleri Gündem Oluşturdu

23 Mayıs 2012 Çarşamba 17:30 tarihinde eklendi | 1326 defa okundu
Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği "Engelleri Hakları" etkinlikleri gün boyu gündem oluşturdu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde “Engelli Hakları” isimli bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Engelliler AUM Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aktel ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Ercan Kızılkaya’nın engelli öğrencilerle gerçekleştirdiği Engelli Öğrencilerin Sorunları ve Çözüm Yolları konulu toplantı ve Engelli Öğrenci Temsilcisinin seçimi ile başladı.

Toplantının ardından, engelli haklarının tartışıldığı “Asr-ı Saadetten Günümüze Engelli Hakları” konulu konferansa geçildi. Konferans öncesinde engelliler için hazırlanan kısa film izlendi. SDÜ Akademik Oda Orkestrasınca sunulan müzik dinletisinin ardından Isparta Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde eğitim gören engelli öğrenci, seslendirdiği türkülerle konukların büyük beğenisini topladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel, engelsiz mekanlar kurmanın önemine değinerek engellilerin bakımını üstlenmiş ve eğitimini çözmüş bir ülke için devlet ve vatandaşların birlikte hareket etmeleri gerektiğini, anayasanın engellilere pozitif ayrımcılığı tanıdığını, ideale yakın kanun ve yönetmeliklerin de var olduğunu söyledi. Açıkel, Yeşil Kampüs projesi ve Merkez bünyesinde yürütülen projeler hakkında da bilgi verdi.

Konuşmasına toplumdaki dezavantajlı gurupların ve doğuştan birtakım engellerle dünyaya gelen insanların toplumsal hayata katılmada, hak ve muamele anlamında sağlıklı insanlardan farklı olmadığını belirterek başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, “Modern dünyanın mekanik bir yaklaşımla 365 günü belirli günlere veya haftalara böldüğünü görüyoruz. Şekil olarak insani boyutlarımız, fiziksel özelliklerimiz eksiksiz olabilir fakat iç dünyamızı dışa çevirdiğimizde bu durum tersine dönüyor. Allah’ın yaratmış olduğu ve ona belirli kısıtlar koyarak imtihan etmeyi dilediği insanı, bu durumu onun bir hatasıymış gibi görmek egoistliğine sahip bir anlayış ancak İslam dini öncesinde kalan cahiliye devriyle örtüşmektedir” dedi.

Pek çok problemin çözüldüğü modern dünyada insanlık konusunda aynı hassasiyetin gösterilmediğini vurgulayan İbicioğlu, dünyanın yeniden Muhammedi bir yaklaşımı beklediğini ve bu yaklaşımlarla engellilere olan bakış açımızın bir güne sığdırılmaması gerektiğini belirtti. Modern dünyanın sözde insan hakları bağlamında gündeme getirdiği birçok yaklaşımın aslında bin beş yüz yıl önceki yaklaşımlardan çok daha geride olduğunu ifade eden İbicioğlu, dünyadaki insani duyguların yeniden yeşermeye ihtiyacı olduğunu ve SDÜ’nün bu misyonu benimsediğini söyledi.

Sosyal devlet ilkesinin yerine getirildiği 21. yüzyılda görev ve sorumluluklarda önemli değişiklikler olduğuna dikkat çeken Isparta Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan da, “Bugünlerde bütçenin büyük bir kısmı eğitim ve sosyal hizmetlere ayrılıyor. İllerimizde de vatandaş bilincinin iyice yerleştiğini, bu konuda sivil toplum örgütlerinin arttığını görüyoruz. Isparta’yı engelliler ve bütün insanlar için yaşanabilir hale getirmek için birlikte çalışmalıyız.” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar, bireylerin toplumsal yaşama katılmalarını sağlamanın bir sosyal sorumluluk olduğunu belirterek sevgi kavramının, İslam medeniyetinin özünde yer aldığını söyledi. Anayasal çizgide benimsenen pozitif ayrımcılığın engelli vatandaşların topluma kazandırılması açısından önemine değinen Seyyar, “Pozitif ayrımcılık ilk kez Kur’an ayetleriyle tescil edilmiş bulunmaktadır. Son zamanlarda da ülkemizde benimsenmiştir. Sosyal devlet anlamında gelişmeler devam etmektedir. Duyarlılığın sürekli hızlandırılması gerekiyor. Sadece kanuni çerçevede özler politikasını hakkaniyet ölçüsüyle belirlemek yeterli değildir. İşverenlerin, üniversitelerin, ailelerin ve diğer vatandaşlarımızın duyarlılığı da önemlidir. Her insan sosyal olmayı ister ve kendi kendine yetebilmeyi umut eder. Çocuklarınızın engelli öğrencilerle birlikte yaşaması onların sadece entelektüel zekalarını değil aynı zamanda duygusal yönlerini de geliştirir. Eğitim sistemimiz, pedagojik yaklaşımımız sevgi ve merhamet medeniyetine göre düzenlenmeli” dedi.

Engelli Hakları etkinliği çerçevesinde SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Engelsiz Hizmet Binasının da açılış töreni yapıldı. Törene, Isparta Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, ENMER yönetim kurulu üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, törende yaptığı konuşmada SDÜ’nün engelsiz yaşam konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini ve bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.