“Bez Bebek Geri Geliyor” Projesi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

27 Aralık 2012 Perşembe 10:33 tarihinde eklendi | 863 defa okundu

“Bez Bebek Geri Geliyor” Projesi Değerlendirme Toplantısı

26.12.2012

Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER) tarafından hazırlanan ve T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından kabul edilerek hibe almaya hak kazanan “Bez Bebek Geri Geliyor” adlı ekolojik oyuncak projesinin değerlendirme toplantısı yapıldı. Hafız İbrahim Demiralay Amfisinde gerçekleştirilen toplantıya, Isparta Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, engellilik konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, merkez çalışanları, akademisyenler ve bez bebek atölye çalışmalarına katkıda bulunan meslek liselerinin öğrencileri katıldı.

İlgili Video İçin Tıklayınız!

ENMER çalışanları Nurgül Okutan ile Kerim Dinç tarafından sunulan müzik dinletisiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını ENMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel yaptı. Merkez hakkında bilgi veren Açıkel, Türkiye'de ekonomik nedenlerden dolayı yoğun ilgi gören Uzakdoğu kaynaklı oyuncakların kullanımına, oyuncaklardaki kanserojen içeriklere ve ekolojik oyuncak sektörüne dikkat çekmek istediklerini belirterek şiddet içeren oyuncakların çocuklarda psikolojik sorunlara yol açtığını; merkez olarak bu konuda farkındalık oluşturmayı, gençlerin özverili çalışmaları ve sorumluluk sahibi olmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Açıkel, ENMER’in faaliyetleri ve Üniversitenin engelliler için yaşanabilir bir yer olmasına yönelik yürütülen çalışmalardan bahsetti.

İlgili Video İçin Tıklaynız!

Konuşmasına “Toplumumuzun %13’ünü teşkil eden engellilere yönelik düzenlenen programa hoş geldiniz” diyerek başlayan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, toplumsal duyarlılığın önemli olduğunu ve bu konuda bencil davranılmaması gerektiğini vurguladı. SDÜ’nün Isparta’ya hem sosyal hem de ekonomik katkıları bulunduğunu belirten Engin, her işin kanuni gerekçelerin ötesinde insani değerlerle yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyerek BAKA bünyesinde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

İlgili Video İçin Tıklayınız!

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız da, engellilik konusunda, kişilerin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını ve yapacaklarını dengeleyebildiği kişilik özelliği olan vicdanın önemine değindi. İnsanların dil, din ve ırk ayrımı yapılmadan değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Akyıldız, engellilerin toplumun bir parçası olduğunu belirterek onların içinde yaşadığı dünyaya uyumlu bireyler hale getirilmesinin topluma sosyal, ekonomik ve psikolojik açıdan pozitif dönüşümleri olacağını ifade etti.

İlgili Video İçin Tıklayınız!

“Engellilik göz ardı edilemez, engellileri yaşamdan soyutlayamayız” diyen Isparta Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, Isparta’yı engelliler için yaşanabilir bir kent haline getirmeyi amaçlayan her türlü çalışmayı desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

İlgili Video İçin Tıklayınız!

Konuşmaların ardından toplantı kapsamında düzenlenen “Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu konferansa geçildi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İş- Kur İl Müdürü Hüseyin Ergin, istihdam sorununu çözmeye yönelik yapılan kanunların, insanların mutluluğunu artırmaya yönelik çalışmalar olduğunu söyledi. Türkiye’de %8 olan işsizlik oranını düşürmeye yönelik projeler üretildiğini belirten Ergin, öğrencilere “Amacınız sadece diploma almak olmasın. Diplomanın yanında donanımlarınızı artırın, kendinizi geliştirerek istihdamınızı kolaylaştırın” mesajını verdi.

İlgili Video İçin Tıklayınız!

Konferans sonunda, atölye çalışmalarına destek veren gönüllü öğrencilere “Youthpass Sertifikası” ve ENMER tarafından hazırlanan katılım sertifikası verildi.

!